KURKUMA KŁĄCZE, KORZEŃ SUSZONY 50g Zobacz większe

KURKUMA KŁĄCZE, KORZEŃ SUSZONY 50g

1,50zł

Kurkuma to bulwiaste kłącze o szorstkiej skórce i jasnożółtej barwie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety.

Więcej szczegółów

9 Przedmioty

WYSYŁKA (3 dni robocze)

Więcej informacji

KURKUMA
Pochodzi z południowej Azji, uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Jest to podzwrotnikowa wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, która ma silny zapach i ostry palący smak. Kurkuma nazywana jest też ostryżem. Obejmuje on ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin. Obecnie głównym producentem kurkumy są Indie, uprawia się ją także w Indonezji, Chinach, Bangladeszu, w Ameryce Południowej i na wyspach Morza Karaibskiego.


Zastosowanie
 Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy. Wchodzi w skład curry. Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.

KRAJ POCHODZENIA INDIE

Informacje o alergenach:

W zakładzie konfekcjonowane są również inne przyprawy zawierające seler, sezam, gluten , dwutlenku siarki, gorczycę, migdały, laktoza, różne orzechy. Mimo dołożenia wszelkich starań nie możemy na 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.

Napisz opinię

KURKUMA KŁĄCZE, KORZEŃ SUSZONY 50g

KURKUMA KŁĄCZE, KORZEŃ SUSZONY 50g

Kurkuma to bulwiaste kłącze o szorstkiej skórce i jasnożółtej barwie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety.