SÓL KAMIENNA KŁODAWSKA NIEJODOWANA

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

31 Przedmioty

DOSTĘPNY

Więcej informacji

W każdej kuchni jest nieodzowna, przeznaczona do przetworów spożywczych.

Sól Kłodawska, kamienna jest minerałem o wysokim stopniu czystości 97, 0 % czystego chlorku sodowego ( NaCl) zawierającym najbogatsze źródło „pierwiastków życia”, czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie odgrywają one roli energotwórczej, ale to właśnie one sterują procesami metabolicznymi, czyli przemianą materii. Odgrywają też znaczną rolę w aktywności niezbędnych dla życia procesów enzymatycznych. Jest, więc oczywistym, że ich niedobór, czy nadmiar musi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie. Skład mikroelementów w kłodawskiej soli kamiennej zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu człowieka. Eksploatacja złoża odbywa się tradycyjną głębinową metodą górniczą polegająca na suchym urabianiu calizny, co pozwala zachować wszystkie naturalne pierwiastki i mikroelementy zawarte w złożu. Następnie sól jest kruszona i przesiewana na różne frakcje Jako jedna z niewielu soli dostępnych na rynku nie zawierająca w swym składzie E 536 ( żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6), jak również jodku potasu KI.

Barwa - biała lub szara o odcieniu szarym lub różowym, 
Smak - słony bez obcego posmaku zwłaszcza gorzkiego,

 KRAJ POCHODZENIA POLSKA

Napisz opinię

SÓL KAMIENNA KŁODAWSKA NIEJODOWANA

SÓL KAMIENNA KŁODAWSKA NIEJODOWANA