Więcej informacji
Żołądki są bardzo dobrej jakości i mocne. Naturalne swoje zastosowanie znajdują przy produkcji kaszanki,salcesonów, różnego rodzaju wyrobów podrobowych parzonych. Żołądki są solone i odpowiednio przesuszone . W takiej postaci w temperaturze do 2 - 14 stopni mogą być przechowywane nawet rok. Wystarczy je zamknąć w szczelnym pojemniku bądź woreczku, wsadzić do lodówki, gdzie mogą leżeć bardzo długo.
PO NAPEŁNIENIU FARSZEM NALEŻY PARZYĆ W TEMPERATURZE NIE WIĘKSZEJ NIŻ 77 STOPNI PONIEWAŻ MOŻE PĘKNĄĆ
Przygotowanie
Przed użyciem należy z godzinkę namoczyć w letniej wodzie i związać sznurkiem wędliniarskim otwór który znajduje się z boku.
Produkcja
Tak przygotowany żołądek możemy napełniać farszem i zawiązać końcówkę. Przy parzeniu należy uważać aby temperatura wody nie była zbyt wysoka ponieważ mógłby pęknąć.
Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wewnątrz wyjmujemy z kotła lub garnka i studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Następnie wyjmujemy i przykładamy deską i dociskamy , wtedy nabierze odpowiednich kształtów. Czekamy aż wystygnie całkowicie.
WSZYSTKIE ŻOŁĄDKI SĄ SOLONE I ZAPAKOWANE SĄ PRÓŻNIOWO I DLATEGO MOŻNA JE PRZECHOWYWAĆ BARDZO DŁUGO