WYRÓB KONSERW W SŁOIKACH I PUSZKACH CZ.2 DZICZYZNA I 170 NOWYCH PRZEPISÓW
59,90zł
Wyrób konserw (zarówno w puszkach, jak i słoikach) to skuteczny i bezpieczny sposób przedłużania trwałości żywności. Drugi (i zapewniamy, że nie ostatni) poradnik z serii stworzonej przez Krzysztofa Leśniewskiego dostarcza niezbędnej wiedzy teoretycznej potrzebnej do tego by zabrać się za domowe przetwórstwo.
5 Przedmioty
WYSYŁKA W PONIEDZIAŁEK
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Tym razem autor bardzo dużo miejsca poświęcił dziczyźnie, ale nie brakuje także innych kulinarnych tematów. W książce znajdziesz przepisy m.in. na: gęsie pipki, gulasz z żołądków indyczych, mielonkę z kaczki, rosół z perliczki, golonkę pieczoną z dzika, konserwę z dziczyzny w galarecie, jagnięcinę pieczoną, skumbrię w tomacie, sushi, sernik brownie.
Za każdym razem możesz wybrać, czy konserwujesz w puszcze czy słoiku (w książce znajdziesz także informacje o zaletach jednej i drugiej metody). W specjalnej tabelce znajdziesz też precyzyjne informacje dotyczące obróbki termicznej.
Książka została podzielona na 6 części:
- Konserwy z ptactwa
- Konserwy mięsne (z dziczyzny i zwierząt hodowlanych)
- Konserwy rybne
- Konserwy z warzyw i owoców
- Dania gotowe, desery
- Dodatki
Całość poprzedza wstęp z wprowadzeniem do tematyki konserwowania żywności.
Przepisy na poniższe potrawy znajdziesz w książce
Konserwy z ptactwa
Bażant w cebuli
Bażant z kapustą kwaszoną
Kapuśniak z bażanta
Rosół z bażanta
Zupa z bażanta
Kuropatwy korzenne
Gęsie pipki
Gęś w pomarańczach
Mielonka z gęsi
Uda gęsi w sosie piernikowym
Wątróbka z gęsi w sosie cebulowym z jabłkiem
Indyk wędzony w galarecie
Gulasz z żołądków indyczych lub serc z kaszą
Kiełbasa z indyka w cebuli
Mielonka z indyka
Parówki z indyka
Pasta z indyka
Pierś z indyka w pomidorach suszonych
Skrzydła z indyka w sosie grzybowym
Smażonka z indyka
Szyje z indyka w sosie śmietanowym
Czarnina pałucka
Dzika kaczka w sosie owocowym
Dzika kaczka w wiśniach
Dzika kaczka z fasolą
Dzika kaczka pieczona z grzybami
Kaczka pieczona z owocami
Kacze języki po azjatycku
Kaczka w sosie śmietanowym
Okrasa z kaczki (tłusta)
Mielonka z kaczki
Skrzydełka z kaczki w sosie BBQ
Łyska pieczona
Pasztet z łysek
Kurczak z rożna
Mielonka z kurczaka i curry
Frykasy z kury z ryżem
Perliczki w boczku wędzonym
Rosół z perliczki
Zupa jarzynowa z przepiórek
Przepiórki podsmażane w sosie własnym z warzywami
Serce strusia w sosie jarskim z pieczarkami (championami)
Konserwy mięsne
Mielonka z bobra
Konserwa z dziczyzny w galarecie
Klopsy z dziczyzny w smalcu
Flaki z dzika
Galart z dzika
Golonka pieczona z dzika .
Kiełbasa z dzika w sosie żurkowym
Karkówka z dzika podsmażana
Kiełbasa biała z dzika
Parówki z dzika w sosie myśliwskim
Konserwa z dzika
Pasztet z dzika
Salceson z dzika
Słonina z dzika
Smalec z dzika
Strogonow z dzika z kaszą
Szynka pieczona z dzika w konserwie
Zupa grzybowa z dzika z kaszą pęczak
Flaki z jelenia lub sarny
Gulasz z sarniny
Mielonka z jelenia
Pulpety z jelenia w sosie myśliwskim
Mielonka z sarny
Baranina z ryżem
Gicz jagnięca w galarecie
Jagnięcina pieczona
Gulasz barani
Konserwa barania podhalańska
Konserwa drobiowo-barania
Kwaśnica na baraninie
Mielonka barania
Mielona kozina
Kozina pieczona z BBQ
Cielęcina pieczona z rozmarynem
Cielęcina w sosie pomidorowym
Flaki cielęce
Nutria pieczona z ziemniakami
Konserwa z nutrii
Goleń wołowa podsmażana
Flaki wołowe
Mielonka wołowo-wieprzowa
Ogon wołowy
Ozór wołowy w galarecie krwistej
Rosół wołowy
Szponder wołowy podsmażany w sosie BBQ
Szponder wołowy w przyprawie kebab (gyros)
Wołowina peklowana
Wołowina po chińsku
Pęczak z wołowiną (gulasz)
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Zupa gulaszowa
Wołowina gotowana
Królik w śmietanie
Pasztet z królika wędzonego
Pasztet z zająca zapiekany
Zając w sosie własnym
Zając z kapustą kiszoną
Konserwy rybne
Flaczki z lina
Karaś w kapuście
Karp w szarym sosie
Leszcz w sosie pomidorowym
Lin, sandacz lub karp w kiszonej kapuście
Okoń duszony w marchwi
Pasta z mleczu lub ikry
Pasztet łososiowy
Pstrąg w kapuście i pomidorach
Ryba po grecku (z pstrąga)
Skumbria w tomacie
Tołpyga marynowana w oleju
Ukleja w sosie pomidorowym
Węgorz wędzony w oleju
Ogon bobra
Konserwy z warzyw, owoców i grzybów
Jagody w syropie w butelkach
Koncentrat grzybowy
Konfitura z poziomek
Pasta z czosnku niedźwiedziego
Siedzuń (szmaciak, kozia broda w zalewie słono-kwaśnej
Smardze w słonej wodzie
Sok z rokitnika i czeremchy
Syrop z jeżyn
Ulęgałki w syropie
Zupa z leśnych owoców
Żurawina do mięs
Dania gotowe, desery
Boczek wieprzowy ze skórą
Burger z dziczyzny w sosie BBQ
Chleb w słoiku
Dziczyzna w sosie tymiankowo-grzybowym
Gołąbki z dziczyzny w sosie myśliwskim
Bułka z klopsem z dziczyzny
Minipizza
Orzechy laskowe, włoskie lub bukowe prażone
Pampuchy – parowańce – kluchy na łachu
Pierogi z dziczyzną
Pyzy z dziczyzną
Sajgonki
Sushi wędzone
Placek drożdżowy z rabarbarem
Sernik z brownie
Szary placek w słoiku
Woda gazowana w puszce
Wódka
Dodatki
Bulion barani
Bulion cielęcy
Bulion drobiowy
Bulion rybny
Bulion warzywny
Bulion wołowy
Bejca
Granulat ze skórek
Kasza gryczana w puszkach
Kasza jęczmienna w puszkach
Kasza pęczak w puszkach
Makaron ryżowy
Makaron w puszkach lub słoikach
Marynata do dziczyzny (kwaśna)
Marynata do dzika
Musztarda
Proszek grzybowy
Ryż w puszkach
Solanka zalewowa
Sos grzybowy
Sos jałowcowy
Sos myśliwski
Sos pomidorowy do parówek
Sos porzeczkowy
Sos tatarski
Szary sos
Marynata warzywna do dziczyzny
Włoszczyzna do bulionu
Wywar (bulion) myśliwski
Sos żurkowy
Zalewa żelująca ze skór i ścięgien
Zalewa żelująca z żelatyny