WYRÓB KONSERW W SŁOIKACH I PUSZKACH CZ.2 DZICZYZNA I 170 NOWYCH PRZEPISÓW Zobacz większe

WYRÓB KONSERW W SŁOIKACH I PUSZKACH CZ.2 DZICZYZNA I 170 NOWYCH PRZEPISÓW

59,90zł

Wyrób konserw (zarówno w puszkach, jak i słoikach) to skuteczny i bezpieczny sposób przedłużania trwałości żywności. Drugi (i zapewniamy, że nie ostatni) poradnik z serii stworzonej przez Krzysztofa Leśniewskiego dostarcza niezbędnej wiedzy teoretycznej potrzebnej do tego by zabrać się za domowe przetwórstwo.

Więcej szczegółów

5 Przedmioty

WYSYŁKA W PONIEDZIAŁEK

Więcej informacji

Tym razem autor bardzo dużo miejsca poświęcił dziczyźnie, ale nie brakuje także innych kulinarnych tematów. W książce znajdziesz przepisy m.in. na: gęsie pipki, gulasz z żołądków indyczych, mielonkę  z kaczki, rosół z perliczki, golonkę pieczoną z dzika, konserwę z dziczyzny w galarecie, jagnięcinę pieczoną, skumbrię w tomacie, sushi, sernik brownie.

Za każdym razem możesz wybrać, czy konserwujesz w puszcze czy słoiku (w książce znajdziesz także informacje o zaletach jednej i drugiej metody). W specjalnej tabelce znajdziesz też precyzyjne informacje dotyczące obróbki termicznej.

Książka została podzielona na 6 części:

  • Konserwy z ptactwa
  • Konserwy mięsne (z dziczyzny i zwierząt hodowlanych)
  • Konserwy rybne
  • Konserwy z warzyw i owoców
  • Dania gotowe, desery
  • Dodatki

Całość poprzedza wstęp z wprowadzeniem do tematyki konserwowania żywności.

Przepisy na poniższe potrawy znajdziesz w książce

Konserwy z ptactwa

  • Bażant w cebuli

  • Bażant z kapustą kwaszoną

  • Kapuśniak z bażanta

  • Rosół z bażanta

  • Zupa z bażanta

  • Kuropatwy korzenne

  • Gęsie pipki

  • Gęś w pomarańczach

  • Mielonka z gęsi

  • Uda gęsi w sosie piernikowym

  • Wątróbka z gęsi w sosie cebulowym z jabłkiem

  • Indyk wędzony w galarecie

  • Gulasz z żołądków indyczych lub serc z kaszą

  • Kiełbasa z indyka w cebuli

  • Mielonka z indyka

  • Parówki z indyka

  • Pasta z indyka

  • Pierś z indyka w pomidorach suszonych

  • Skrzydła z indyka w sosie grzybowym

  • Smażonka z indyka

  • Szyje z indyka w sosie śmietanowym

  • Czarnina pałucka

  • Dzika kaczka w sosie owocowym

  • Dzika kaczka w wiśniach

  • Dzika kaczka z fasolą

  • Dzika kaczka pieczona z grzybami

  • Kaczka pieczona z owocami

  • Kacze języki po azjatycku

  • Kaczka w sosie śmietanowym

  • Okrasa z kaczki (tłusta)

  • Mielonka z kaczki

  • Skrzydełka z kaczki w sosie BBQ

  • Łyska pieczona

  • Pasztet z łysek

  • Kurczak z rożna

  • Mielonka z kurczaka i curry

  • Frykasy z kury z ryżem

  • Perliczki w boczku wędzonym

  • Rosół z perliczki

  • Zupa jarzynowa z przepiórek

  • Przepiórki podsmażane w sosie własnym z warzywami

  • Serce strusia w sosie jarskim z pieczarkami (championami)

Konserwy mięsne

  • Mielonka z bobra

  • Konserwa z dziczyzny w galarecie

  • Klopsy z dziczyzny w smalcu

  • Flaki z dzika

  • Galart z dzika

  • Golonka pieczona z dzika .

  • Kiełbasa z dzika w sosie żurkowym

  • Karkówka z dzika podsmażana

  • Kiełbasa biała z dzika

  • Parówki z dzika w sosie myśliwskim

  • Konserwa z dzika

  • Pasztet z dzika

  • Salceson z dzika

  • Słonina z dzika

  • Smalec z dzika

  • Strogonow z dzika z kaszą

  • Szynka pieczona z dzika w konserwie

  • Zupa grzybowa z dzika z kaszą pęczak

  • Flaki z jelenia lub sarny

  • Gulasz z sarniny

  • Mielonka z jelenia

  • Pulpety z jelenia w sosie myśliwskim

  • Mielonka z sarny

  • Baranina z ryżem

  • Gicz jagnięca w galarecie

  • Jagnięcina pieczona

  • Gulasz barani

  • Konserwa barania podhalańska

  • Konserwa drobiowo-barania

  • Kwaśnica na baraninie

  • Mielonka barania

  • Mielona kozina

  • Kozina pieczona z BBQ

  • Cielęcina pieczona z rozmarynem

  • Cielęcina w sosie pomidorowym

  • Flaki cielęce

  • Nutria pieczona z ziemniakami

  • Konserwa z nutrii

  • Goleń wołowa podsmażana

  • Flaki wołowe

  • Mielonka wołowo-wieprzowa

  • Ogon wołowy

  • Ozór wołowy w galarecie krwistej

  • Rosół wołowy

  • Szponder wołowy podsmażany w sosie BBQ

  • Szponder wołowy w przyprawie kebab (gyros)

  • Wołowina peklowana

  • Wołowina po chińsku

  • Pęczak z wołowiną (gulasz)

  • Zrazy wołowe w sosie grzybowym

  • Zupa gulaszowa

  • Wołowina gotowana

  • Królik w śmietanie

  • Pasztet z królika wędzonego

  • Pasztet z zająca zapiekany

  • Zając w sosie własnym

  • Zając z kapustą kiszoną

Konserwy rybne

  • Flaczki z lina

  • Karaś w kapuście

  • Karp w szarym sosie

  • Leszcz w sosie pomidorowym

  • Lin, sandacz lub karp w kiszonej kapuście

  • Okoń duszony w marchwi

  • Pasta z mleczu lub ikry

  • Pasztet łososiowy

  • Pstrąg w kapuście i pomidorach

  • Ryba po grecku (z pstrąga)

  • Skumbria w tomacie

  • Tołpyga marynowana w oleju

  • Ukleja w sosie pomidorowym

  • Węgorz wędzony w oleju

  • Ogon bobra

  • Konserwy z warzyw, owoców i grzybów

  • Jagody w syropie w butelkach

  • Koncentrat grzybowy

  • Konfitura z poziomek

  • Pasta z czosnku niedźwiedziego

  • Siedzuń (szmaciak, kozia broda w zalewie słono-kwaśnej

  • Smardze w słonej wodzie

  • Sok z rokitnika i czeremchy

  • Syrop z jeżyn

  • Ulęgałki w syropie

  • Zupa z leśnych owoców

  • Żurawina do mięs

  • Dania gotowe, desery

  • Boczek wieprzowy ze skórą

  • Burger z dziczyzny w sosie BBQ

  • Chleb w słoiku

  • Dziczyzna w sosie tymiankowo-grzybowym

  • Gołąbki z dziczyzny w sosie myśliwskim

  • Bułka z klopsem z dziczyzny

  • Minipizza

  • Orzechy laskowe, włoskie lub bukowe prażone

  • Pampuchy – parowańce – kluchy na łachu

  • Pierogi z dziczyzną

  • Pyzy z dziczyzną

  • Sajgonki

  • Sushi wędzone

  • Placek drożdżowy z rabarbarem

  • Sernik z brownie

  • Szary placek w słoiku

  • Woda gazowana w puszce

  • Wódka

Dodatki

  • Bulion barani

  • Bulion cielęcy

  • Bulion drobiowy

  • Bulion rybny

  • Bulion warzywny

  • Bulion wołowy

  • Bejca

  • Granulat ze skórek

  • Kasza gryczana w puszkach

  • Kasza jęczmienna w puszkach

  • Kasza pęczak w puszkach

  • Makaron ryżowy

  • Makaron w puszkach lub słoikach

  • Marynata do dziczyzny (kwaśna)

  • Marynata do dzika

  • Musztarda

  • Proszek grzybowy

  • Ryż w puszkach

  • Solanka zalewowa

  • Sos grzybowy

  • Sos jałowcowy

  • Sos myśliwski

  • Sos pomidorowy do parówek

  • Sos porzeczkowy

  • Sos tatarski

  • Szary sos

  • Marynata warzywna do dziczyzny

  • Włoszczyzna do bulionu

  • Wywar (bulion) myśliwski

  • Sos żurkowy

  • Zalewa żelująca ze skór i ścięgien

  • Zalewa żelująca z żelatyny

Podukty powiązane