Obniżka! JELITA NATURALNE WIEPRZOWE 28/30 - 270M NA PASKACH EUROPEJSKIE Zobacz większe

JELITA NATURALNE WIEPRZOWE 24/26 - 270M EUROPEJSKIE NA PASKACH

225,00zł

261,00zł

-36,00zł

-36,00zł

Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 261,00zł

JELITA WIEPRZOWE NATURALNE EXTRA EUROPEJSKIE  24/26 270m (3X90m) NACIĄGNIĘTE NA PASKACH  - jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.

Więcej szczegółów

3 Przedmioty

WYSYŁKA W PONIEDZIAŁEK

Ostatnie egzemplarze!

3100

Więcej informacji

 Jelita naturalne wieprzowe kalibrowane extra, kaliber 24-26. Jelita są naciągnięte na paskach w celu łatwiejszego założenia na lejek.  W paczce  są 3 pęczki po 90m czyli 270m , ilość pasków na których są te jelita naciągnięte to około 35-38szt. 

Jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.

Właściwości jelit wieprzowych

Dzięki ich doskonałym właściwościom fizycznym mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas.

Zastosowanie jelit wieprzowych

W Polsce jelita wieprzowe znajdują zastosowanie przy wyrobie takich kiełbas jak min. kiełbasa biała, swojska, śląska, surowa polska, rzeszowska, wiejska, kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana i wielu innych wyrobów masarskich.

Przygotowanie jelit wieprzowych do produkcji kiełbasy:

 

  • Jelita należy dokładnie opłukać z soli.

  • W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.

  • Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.

  • Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.

 

Przechowywanie jelit wieprzowych

Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. Termin przydatności jelit wieprzowych W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.