
JELITA NATURALNE WIEPRZOWE 24/26 - 270M EUROPEJSKIE NA PASKACH
225,00zł
261,00zł
-36,00zł
-36,00zł
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 261,00zł
JELITA WIEPRZOWE NATURALNE EXTRA EUROPEJSKIE 24/26 270m (3X90m) NACIĄGNIĘTE NA PASKACH - jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.
3 Przedmioty
WYSYŁKA W PONIEDZIAŁEK
Ostatnie egzemplarze!
3100
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Jelita naturalne wieprzowe kalibrowane extra, kaliber 24-26. Jelita są naciągnięte na paskach w celu łatwiejszego założenia na lejek. W paczce są 3 pęczki po 90m czyli 270m , ilość pasków na których są te jelita naciągnięte to około 35-38szt.
Jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.
Właściwości jelit wieprzowych
Dzięki ich doskonałym właściwościom fizycznym mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas.
Zastosowanie jelit wieprzowych
W Polsce jelita wieprzowe znajdują zastosowanie przy wyrobie takich kiełbas jak min. kiełbasa biała, swojska, śląska, surowa polska, rzeszowska, wiejska, kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana i wielu innych wyrobów masarskich.
Przygotowanie jelit wieprzowych do produkcji kiełbasy:
Jelita należy dokładnie opłukać z soli.
W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.
Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.
Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.
Przechowywanie jelit wieprzowych
Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. Termin przydatności jelit wieprzowych W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.