JELITA NATURALNE WIEPRZOWE 28/30 - 20m KRÓTKIE ODCINKI
11,00zł
JELITA WIEPRZOWE NATURALNE EUROPEJSKIE 28/30 - 20 metrów - jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.
1 Przedmiot
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
Ostatnie egzemplarze!
0223
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Jelita naturalne wieprzowe 28-30 kalibrowane. Są to
jelita do zastosowań domowych w odcinkach od 0,9 do 1,3 m.
Ilość w opakowaniu 20 metrów
Jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.
Właściwości jelit wieprzowych
Dzięki ich doskonałym właściwościom fizycznym mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas.
Zastosowanie jelit wieprzowych
W Polsce jelita wieprzowe znajdują zastosowanie przy wyrobie takich kiełbas jak min. kiełbasa biała, śląska, surowa polska, rzeszowska, wiejska, kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana i wielu innych wyrobów masarskich.
Przygotowanie jelit wieprzowych do produkcji kiełbasy:
Jelita należy dokładnie opłukać z soli.
W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.
Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.
Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.
Przechowywanie jelit wieprzowych
Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. Termin przydatności jelit wieprzowych W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.