JELITA BARANIE NATURALNE 22-24 (18/20mm) EXTRA 15m NA PASKACH Zobacz większe

JELITA BARANIE NATURALNE 22-24 (18/20mm) EXTRA 15m NA PASKACH

18,50zł

JELITA NATURALNE BARANIE 22-24 (18/20mm) EXTRA 15 METRÓW NA PASKACH

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

3099

Więcej informacji

 Jelita baranie 22-24 (18/20mm) EXTRA długość 15 mb na paskach. Na  15 metrów jest około 4-5 pasków

Po wypełnieniu średnica 18-20mm.

JELITA SĄ NACIĄGNIĘTE NA PASKI Z TWORZYWA,  UŁATWIAJĄ PRACĘ DLA OSÓB ZNIECHĘCONYCH SZUKANIEM MAŁEGO OTWORU W KOŃCÓWCE JELITA. PRZED UŻYCIEM NALEŻY DOBRZE NAMOCZYĆ W LETNIEJ WODZIE TAK ABY SWOBODNIE SCHODZIŁY Z PASKA BEZPOŚREDNIO NA LEJEK.

 

Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych kiełbas.

 

Właściwości jelit baranich

 


Dzięki ich elastyczności mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita baranie zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd. Sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów kiełbasy. Jelita baranie mają różny kolor od szarego po biały. Kolor osłonek nie ma wpływu na kiełbasę. Jelita baranie występują w kalibrach od 20 (16 mm po wypełnieniu) do 32 (28 mm po wypełnieniu). 


Zastosowanie jelit baranich 

 


Jelita baranie znajdują zastosowanie przy wyrobie cieńszych kiełbas takich jak frankfurterki, kabanosy. 


Przygotowanie jelit baranich do produkcji kiełbasy:

 

 

  •  Jelita należy dokładnie opłukać z soli. 

  • W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut. 

  • Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin. 

Przechowywanie jelit baranich

 

Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 2-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. 


Termin przydatności jelit baranich

 

W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.