Więcej informacji
Jelita baranie kaliber 26+ EXTRA długość 35 mb tubowane na rurkach plastikowych.
Po wypełnieniu średnica 22-24mm.
JELITA SĄ NACIĄGNIĘTE NA RURKACH Z TWORZYWA UŁATWIAJĄ PRACĘ DLA OSÓB ZNIECHĘCONYCH SZUKANIEM MAŁEGO OTWORU W KOŃCÓWCE JELITA. PRZED UŻYCIEM NALEŻY DOBRZE NAMOCZYĆ W LETNIEJ WODZIE TAK ABY SWOBODNIE SCHODZIŁY Z RURKI BEZPOŚREDNIO NA LEJEK.
UWAGA WAŻNE ŻEBY PRZY ŚCIĄGANIU JELIT NA LEJEK CZARNA GUMKA BYŁA PRZY STRONIE KOŃCÓWKI LEJKA.
Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych kiełbas.
Właściwości jelit baranich
Dzięki ich elastyczności mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita baranie zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd. Sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów kiełbasy. Jelita baranie mają różny kolor od szarego po biały. Kolor osłonek nie ma wpływu na kiełbasę. Jelita baranie występują w kalibrach od 20 (16 mm po wypełnieniu) do 32 (28 mm po wypełnieniu).
Zastosowanie jelit baranich
Jelita baranie znajdują zastosowanie przy wyrobie cieńszych kiełbas takich jak frankfurterki, kabanosy.
Przygotowanie jelit baranich do produkcji kiełbasy:
Jelita należy dokładnie opłukać z soli.
W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.
Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.
Przechowywanie jelit baranich
Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 2-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność.
Termin przydatności jelit baranich
W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.