Nowy

JELITA BARANIE NATURALNE KAL. 26+ EXTRA 91m

60,00zł

Jelita baranie należą do najdelikatniejszych jelit stosowanych do produkcji kiełbas wędzonych i parzonych, kabanosów, frankfurterek i parówek.

 

Więcej szczegółów

6 Przedmioty

DOSTĘPNY

1569

Więcej informacji

 Jelita baranie kaliber 26+ EXTRA długość pęczka 91 mb. 

Po wypełnieniu średnica około 22-24mm.

Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych kiełbas.



Właściwości jelit baranich

 



Dzięki ich elastyczności mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita baranie zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd. Sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów kiełbasy. Jelita baranie mają różny kolor od szarego po biały. Kolor osłonek nie ma wpływu na kiełbasę. Jelita baranie występują w kalibrach od 20 (16 mm po wypełnieniu) do 32 (28 mm po wypełnieniu).



Zastosowanie jelit baranich 

 


 Jelita baranie znajdują zastosowanie przy wyrobie cieńszych kiełbas takich jak frankfurterki, kabanosy. 


Przygotowanie jelit baranich do produkcji kiełbasy:

 

 

  •  Jelita należy dokładnie opłukać z soli. 

  • W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut. 

  • Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin. 

  • Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom. 

Przechowywanie jelit baranich

 

Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. 


Termin przydatności jelit baranich

 

W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie.

 Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.

 

 

Napisz opinię

JELITA BARANIE NATURALNE KAL. 26+ EXTRA 91m

JELITA BARANIE NATURALNE KAL. 26+ EXTRA 91m

Jelita baranie należą do najdelikatniejszych jelit stosowanych do produkcji kiełbas wędzonych i parzonych, kabanosów, frankfurterek i parówek.