
Więcej informacji
Do leczniczej części drzewa należy kora. Jest bogata w żelazo, wapń, magnez i mangan.
Regularne stosowanie lapacho bardzo uspokaja.
Znajduje zastosowanie w leczeniu:
• chorych na leukemię
• niedokrwistość i stwardnienie tętnic
• astmy oskrzelowej, nieżytów oskrzeli
• zapalenia jelita grubego
• nieżytów żołądka
• owrzodzenia dwunastnicy
• chorób zapalnych wątroby i nerek
• cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi)
• rozmaitych alergii
• zakażeń grzybicznych, drożdżyc (candida)
• urazów i trudno gojących się ran
• chorób skórnych
Aby przygotować wywar z kory lapacho należy wsypać do gotującej się wody jedną łyżkę kory na każde 200 ml wody i gotować przez 5-10minut i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Następnie odcedzić. Pić dwie szklanki dziennie.