Doskonały efekt wędzonego mięsa tkwi w sztuce starannego peklowania, dzięki któremu mięso musi skruszeć i zyskać odpowiedni smak jak i aromat. Każdy rodzaj mięsa potrzebuje jednak innego czasu na ten proces.

Peklowanie

Wyróżniamy głównie dwa rodzaje peklowania, tak zwane suche i mokre.
Mokre – metoda ta polega na działaniu na mięso solanką w ściśle określonych proporcjach. W metodzie tej możemy także nastrzyknąć mięso solanką, dzięki czemu uzyskujemy równomierne rozprowadzenie się solanki w mięsie.
Suche – produkt nacieramy bardzo dokładnie solą lub mieszanką peklującą a następnie układamy w naczyniu i przysypujemy po wierzchu lekko solą. Peklowanie mięsa tą metodą jest stosunkowo bardzo długie.

Zapraszamy do naszego sklepu www.swojskiwyrob.pl w którym kupisz peklosól, saletrę, solomierz i inne akcesoria.
Do przygotowania solanki peklującej polecamy tabelkę w skali baumego.

tabelka peklowania

Solomierz można kupić w naszymsklepie swojskiwyrob.pl

Tabelka pochodzi ze strony www.wedlinydomowe.pl