Przedstawiamy Państwu Schab Faszerowany z mięsem i przyprawami. Jest doskonałą wędliną na zimno jaki i na ciepło.
Składniki potrzebne do zrobienia Schabu faszerowanego:
Schab bez kości około 1,5kg
Mięso mielone z łopatki i boczku około 1kg
Sól niejodowana 20 gram
Peklosól 20 gram
Pieprz świeżo mielony 15 gram
Czosnek świeży wyciśnięty przez wyciskacz do czosnku 15 gram
Szczypta rozmarynu, liścia laurowego mielonego
Kolendra ziarno 15 kuleczek i ziele angielskie ziarno 3 kuleczki rozgniecione w moździerzu.
Przygotowanie:
Kawałek schabu bez kości rozcinamy i robimy taki płaski prostokąt lub kwadrat.
Nakłuwamy mięso nakłuwaczem i rozbijamy na cienki plaster.
Marynata do schabu:
Olej 5 łyżek, peklosól 10 gram, sól 10 gram, czosnek z wyciśnięty 10 gram , pieprz mielony 10 gram,
rozmaryn, liść laurowy mielony, ziele angielskie i kolendra.
Wszytko dokładnie mieszamy i nacieramy schab i tak zamarynowany owijamy folią spożywczą
i odstawiamy na 3 godziny do lodówki, żeby mięso się zapeklowało i przeszło zapachem przypraw.
Zmielone mięso przyprawiamy pozostałymi przyprawami i dokładnie mieszamy.
Po trzech godzinach wyciągamy schab z lodówki i nakładamy farsz.
Schab faszerowany zwijamy jak roladę i zawijamy w folię celulozową, żeby był bardziej soczysty po pieczeniu.
Wkładamy do foremki lub na blachę i pieczemy w piekarniku przez 8 godzin w temp. 75-80 stopni. Później
na godzinkę lub półtorej podnosimy temperaturę do 100 stopni i pieczemy do uzyskania temperatury
68 stopni wewnątrz schabu.
Można by było upiec znacznie szybciej ale wtedy nasz wyrób nie będzie już taki soczysty.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Odwijamy z foli celulozowej i można się delektować znakomitym smakiem i zapachem
naszego wspaniałego wyrobu.
Podawać można na zimno na kanapce jak i super też na ciepło jako dodatek do obiadu.
Tak wygląda po wystygnięciu i w przekroju.