Przepis na : Szynka w piwie

Przepis na : Szynka w piwie

Sposób przyrządzenia Wszystkie przyprawy ugotuj wcześniej w płóciennym woreczku. Jeśli tak zrobisz, unikniesz zapchnięcia strzykawki w trakcie nastrzykiwania swojej wędliny. Możesz też wykorzystać gęste sito by przez nie przecedzić całość. Weź zioła, sól peklowaną,...

Solenie ryb wędzonych

Solenie ryb wędzonych

Ryby wędzone są cenione za swój wyjątkowy smak i aromat. Dzięki soleniu i wędzeniu ryby można przechowywać przez dłuższy czas. Okres ten jest uzależniony od metody wędzenia jak i ilości soli, jaką przyjęło mięso ryby podczas peklowania. Solenie ryb przed wędzeniem...

Peklowanie mięsa – tabelka peklowania

Doskonały efekt wędzonego mięsa tkwi w sztuce starannego peklowania, dzięki któremu mięso musi skruszeć i zyskać odpowiedni smak jak i aromat. Każdy rodzaj mięsa potrzebuje jednak innego czasu na ten proces. Peklowanie Wyróżniamy głównie dwa rodzaje peklowania, tak...

Krew suszona, hemoglobina spożywcza

Krew suszona, hemoglobina spożywcza

Krew suszona, hemoglobina spożywcza, a inaczej krew suszona jest wykorzystywana szczególnie w przemyśle spożywczym, gastronomicznym oraz wędliniarskim. Krew suszona wieprzowa stosowana jako zamiennik krwi świeżej do wyrobu salcesonu czarnego, kaszanki i krupnioków...

Kiełbasa swojska-przepis

Kiełbasa swojska-przepis

Przedstawiamy Państwu prosty i sprawdzony sposób na pyszną kiełbasę jaką jest KIEŁBASA SWOJSKA. Przepis niezwykle prosty i wart wypróbowania.   KIEŁBASA SWOJSKA  Składniki potrzebne do wykonania 10 kg.   10 kg mięsa wieprzowego - chude mięso 5,5 kg np. łopatka, szynka...

Kiełbasa Śląska – przepis

Kiełbasa Śląska – przepis

Przedstawiamy Państwu nasz przepis na Śląską kiełbasę. Przepis niezwykle prosty i wart wypróbowania.   Składniki potrzebne do wykonania 5 kg kiełbasy Śląskiej 5 kg mięsa wieprzowego- chude mięso 1,75 kg np. szynka, średnio tłuste 2,00 kg np. łopatka, mięso tłuste 1,25...