Przepis na : Szynka w piwie
Sposób przyrządzenia Wszystkie przyprawy ugotuj wcześniej w płóciennym woreczku. Jeśli tak zrobisz, unikniesz zapchnięcia strzykawki w trakcie nastrzykiwania swojej wędliny. Możesz też wykorzystać gęste sito by przez nie przecedzić całość. Weź zioła, sól peklowaną,...
Solenie ryb wędzonych
Ryby wędzone są cenione za swój wyjątkowy smak i aromat. Dzięki soleniu i wędzeniu ryby można przechowywać przez dłuższy czas. Okres ten jest uzależniony od metody wędzenia jak i ilości soli, jaką przyjęło mięso ryby podczas peklowania. Solenie ryb przed wędzeniem...
Peklowanie mięsa – tabelka peklowania
Doskonały efekt wędzonego mięsa tkwi w sztuce starannego peklowania, dzięki któremu mięso musi skruszeć i zyskać odpowiedni smak jak i aromat. Każdy rodzaj mięsa potrzebuje jednak innego czasu na ten proces. Peklowanie Wyróżniamy głównie dwa rodzaje peklowania, tak...
Jak nadziać szynkę w siatkę w łatwy i szybki sposób
Jak nadziać szynkę w siatkę, z tym problemem boryka się każdy kto próbuje to zrobić. Ja osobiście znalazłem ze swojej budowy kawałek rury PCV ∅110 i z tej rury zrobiłem sobie narzędzie do tej roboty. Można kupić taki aplikator z kołnierzem u Nas w sklepie kołnierzem i...
Krew suszona, hemoglobina spożywcza
Krew suszona, hemoglobina spożywcza, a inaczej krew suszona jest wykorzystywana szczególnie w przemyśle spożywczym, gastronomicznym oraz wędliniarskim. Krew suszona wieprzowa stosowana jako zamiennik krwi świeżej do wyrobu salcesonu czarnego, kaszanki i krupnioków...
Kiełbasa swojska-przepis
Przedstawiamy Państwu prosty i sprawdzony sposób na pyszną kiełbasę jaką jest KIEŁBASA SWOJSKA. Przepis niezwykle prosty i wart wypróbowania. KIEŁBASA SWOJSKA Składniki potrzebne do wykonania 10 kg. 10 kg mięsa wieprzowego - chude mięso 5,5 kg np. łopatka, szynka...
Kiełbasa Śląska – przepis
Przedstawiamy Państwu nasz przepis na Śląską kiełbasę. Przepis niezwykle prosty i wart wypróbowania. Składniki potrzebne do wykonania 5 kg kiełbasy Śląskiej 5 kg mięsa wieprzowego- chude mięso 1,75 kg np. szynka, średnio tłuste 2,00 kg np. łopatka, mięso tłuste 1,25...