
Jak zrobić kiełbasę w domu – sprzęt, porady i czy dam radę?
Jak zrobić kiełbasę? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób. Spowodowane jest to fatalną, jakością większości kiełbas dostępnych w sklepach. Liczne badania wykazują, że spożywanie niektórych kiełbas może być szkodliwe dla zdrowia lub mieć negatywny wpływ na nie....

Kiełbasa Krakowska – przepis
Kiełbasa Krakowska stanowi świetny dodatek dla kanapek i wielu innych dań. Kiełbasa krakowska przygotowywana w domu, dzięki zastosowaniu aromatycznych przypraw uzyska charakterystyczny i nietuzinkowy smak. Z pewnością o wiele lepszy od typowych, sklepowych...

Niezbędny sprzęt do domowego wyrobu wędlin i masarstwa
Domowe wędliniarstwo z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Własnoręcznie wykonane wyroby masarskie są nie tylko zdrowsze i wolne od sztucznych dodatków oraz wypełniaczy, ale również są źródłem ogromnej satysfakcji dla osoby, która je wyprodukuje. Domowy...

Kiełbasa podwawelska przepis
Kiełbasa podwawelska cechuje się unikalnym smakiem, można ją spożywać na ciepło, jak i na zimno. Łączy w sobie tradycję z pełnią smaku, którą doceniają smakosze polskich potraw. Wspaniały aromat sprawia, że jest ogólnie lubiana i znana. Warto ją przygotować w domu -...

Jak wykonać domowe wędliny parzone z szynkowara?
Wędliny wykonane w domu są nie tylko proste i tanie, ale także łatwe w przygotowaniu - zwłaszcza z użyciem szynkowara. To zdrowe rozwiązanie odpowiednie dla każdego, kto pragnie postawić a wędliny bez chemii i cechujące się większą trwałością. Jakie zalety mają domowe...

Domowe wędliniarstwo – fajne i pożyteczne hobby
Kto z nas nie uwielbia aromatu domowych wędlin, które nie tylko doskonale smakują, ale również zawierają naturalne składniki pochodzące ze sprawdzonego źródła? Domowe wędliniarstwo cieszy się obecnie rosnącą popularnością nie tylko wśród małych wytwórców, ale również...

Kiełbasa Palcówka kresowa, suszona, dojrzewająca – prosty przepis na domową kiełbasę
Palcówka to tradycyjna, kresowa suszona kiełbasa dojrzewająca rozpowszechniona w kuchni kresowej i nie tylko. Kiełbasa palcówka składa się z mięsa wieprzowego, które upycha się palcami, do jelita, stąd nazwa Kiełbasa palcówka. Palcówka składa się z dobrej jakości...

Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona z PRL-u
Kiełbasa zwyczajna wieprzowa, wędzona to jedna z najpopularniejszych kiełbas, jakie są dostępne na rynku. Była to jedna z najpopularniejszych kiełbas w PRL, często wykonywano ją z tego, co było dostępne to powodowało, że nie zawsze była wyrobem dobrej, jakości....

Schab faszerowany mięsem
Przedstawiamy Państwu Schab Faszerowany z mięsem i przyprawami. Jest doskonałą wędliną na zimno jaki i na ciepło. Składniki potrzebne do zrobienia Schabu faszerowanego: Schab bez kości około 1,5kg Mięso mielone z łopatki i boczku około 1kg Sól ...

Szynka wędzona
Szynka wędzona W trakcie przyrządzania zalewy solankowej z przypraw wykorzystaj do tego celu płócienny woreczek lub przecedź solankę przez gęste sito. Ten prosty sposób sprawi, że unikniesz problemów z zapychaniem strzykawki w trakcie nastrzykiwania mięsa, tym samym...