Szynka wędzona
W trakcie przyrządzania zalewy solankowej z przypraw wykorzystaj do tego celu płócienny woreczek lub przecedź solankę przez gęste sito. Ten prosty sposób sprawi, że unikniesz problemów z zapychaniem strzykawki w trakcie nastrzykiwania mięsa, tym samym skrócisz czas poświęcany na przyrządzenie swoich wędlin. (więcej…)
Sposób przyrządzenia
Wszystkie przyprawy ugotuj wcześniej w płóciennym woreczku. Jeśli tak zrobisz, unikniesz zapchnięcia strzykawki w trakcie nastrzykiwania swojej wędliny. Możesz też wykorzystać gęste sito by przez nie przecedzić całość. (więcej…)
Ryby wędzone są cenione za swój wyjątkowy smak i aromat. Dzięki soleniu i wędzeniu ryby można przechowywać przez dłuższy czas. Okres ten jest uzależniony od metody wędzenia jak i ilości soli, jaką przyjęło mięso ryby podczas peklowania.
(więcej…)
Jak nadziać szynkę w siatkę, z tym problemem boryka się każdy kto próbuje to zrobić.
Ja osobiście znalazłem ze swojej budowy kawałek rury PCV ∅110 i z tej rury zrobiłem sobie narzędzie do tej roboty. Można kupić taki aplikator z kołnierzem u Nas w sklepie kołnierzem i wtedy nam będzie łatwiej wcisnąć mięso.
Najpierw wyparzyłem sobie ją we wrzącej wodzie, i wziąłem się ostro do roboty.
(więcej…)
Krew suszona, hemoglobina spożywcza, a inaczej krew suszona jest wykorzystywana szczególnie w przemyśle spożywczym, gastronomicznym oraz wędliniarskim.
Krew suszona wieprzowa stosowana jako zamiennik krwi świeżej do wyrobu salcesonu czarnego, kaszanki i krupnioków śląskich. (więcej…)
Przedstawiamy Państwu prosty i sprawdzony sposób na pyszną kiełbasę jaką jest KIEŁBASA SWOJSKA. Przepis niezwykle prosty i wart wypróbowania.
(więcej…)
Przedstawiamy Państwu nasz przepis na Śląską kiełbasę. Przepis niezwykle prosty i wart wypróbowania. (więcej…)