Elektryczna wędzarnia Borniak, przenośne wędzarnie ogrodowe dla początkujących i zaawansowanych

Elektryczna wędzarnia Borniak, przenośne wędzarnie ogrodowe dla początkujących i zaawansowanych

Elektryczne wędzarnie Borniak cieszą się sporą popularnością wśród osób zajmujących się wędzeniem. Przyczyną popularności Borniaków jest fakt, że jest to jeden z pierwszych producentów wędzarni elektrycznych, który wypłynął na arenie krajowej i nie tylko! Firma Borniak ewoluowała z małego warsztatu rzemieślniczego i przez lata przeistoczyła się w prężnie działającą firmę, która stała się liderem sprzedaży urządzeń wędzarniczych. Misją firmy jest propagowanie tradycyjnego wędzenia oraz nieustanne ulepszanie i poszerzanie oferty oferowanych przez Borniaka produktów. Firma Borniak zaistniała nie tylko na rynku rodzimym, ale i za granicą. Wędzarnie Borniaka są sprzedawane w całej Europie. (więcej…)

Kiełbasa Krakowska – przepis

Kiełbasa Krakowska – przepis

Kiełbasa Krakowska stanowi świetny dodatek dla kanapek i wielu innych dań. Kiełbasa krakowska przygotowywana w domu, dzięki zastosowaniu aromatycznych przypraw uzyska charakterystyczny i nietuzinkowy smak. Z pewnością o wiele lepszy od typowych, sklepowych odpowiedników. (więcej…)

Niezbędny sprzęt do domowego wyrobu wędlin i masarstwa

Niezbędny sprzęt do domowego wyrobu wędlin i masarstwa

Domowe wędliniarstwo z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Własnoręcznie wykonane wyroby masarskie są nie tylko zdrowsze i wolne od sztucznych dodatków oraz wypełniaczy, ale również są źródłem ogromnej satysfakcji dla osoby, która je wyprodukuje. Domowy wyrób wędlin to hobby, które docenią osoby poszukujące zajęcia angażującego i jednocześnie odprężającego, a także pasjonaci zdrowego jedzenia, którzy stawiają na naturę, ekologię oraz chcieliby zdobyć praktyczne umiejętności. Zajęcie to wymaga posiadania podstawowego sprzętu. Sprawdźmy, jakiego. (więcej…)

Kiełbasa podwawelska przepis

Kiełbasa podwawelska przepis

Kiełbasa podwawelska cechuje się unikalnym smakiem, można ją spożywać na ciepło, jak i na zimno. Łączy w sobie tradycję z pełnią smaku, którą doceniają smakosze polskich potraw. Wspaniały aromat sprawia, że jest ogólnie lubiana i znana. Warto ją przygotować w domu – można ją smażyć, piec, jeść na surowo, wykorzystać do wielu potraw i kanapek. Przygotowanie jej w domowym zaciszu pozwoli wydobyć oryginalny aromat i niepowtarzalny smak. (więcej…)

Jak wykonać domowe wędliny parzone z szynkowara?

Jak wykonać domowe wędliny parzone z szynkowara?

Wędliny wykonane w domu są nie tylko proste i tanie, ale także łatwe w przygotowaniu – zwłaszcza z użyciem szynkowara. To zdrowe rozwiązanie odpowiednie dla każdego, kto pragnie postawić a wędliny bez chemii i cechujące się większą trwałością. Jakie zalety mają domowe wędliny? Jak przygotować je samemu w domu? Czy warto korzystać z szynkowara? (więcej…)

Domowe wędliniarstwo – fajne i pożyteczne hobby

Domowe wędliniarstwo – fajne i pożyteczne hobby

Kto z nas nie uwielbia aromatu domowych wędlin, które nie tylko doskonale smakują, ale również zawierają naturalne składniki pochodzące ze sprawdzonego źródła? Domowe wędliniarstwo cieszy się obecnie rosnącą popularnością nie tylko wśród małych wytwórców, ale również wśród osób prywatnych, które traktują to zajęcie jako hobby i sposób na zdrowe jedzenie na co dzień. Jak rozpocząć przygodę z domowym wędliniarstwem oraz co będzie nam do tego potrzebne? (więcej…)

Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona z PRL-u

Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona z PRL-u

Kiełbasa zwyczajna wieprzowa, wędzona to jedna z najpopularniejszych kiełbas, jakie są dostępne na rynku. Była to jedna z najpopularniejszych kiełbas w PRL, często wykonywano ją z tego, co było dostępne to powodowało, że nie zawsze była wyrobem dobrej, jakości. Obecnie kiełbasa zwyczajna jest często omijana szerokim łukiem, ponieważ niektórzy producenci oferują ją w niskich cenach a to jak wiadomo idzie w parze (nie zawsze), z jakością. Próbowaliśmy wielokrotnie kiełbas zwyczajnych oferowanych w sklepach, niestety nie był one zbyt dobre – poza małymi wyjątkami, które dotyczyły lokalnych producentów. Niemalże normą był nadmiar tłuszczu wydobywający się z tych kiełbas. A szkoda. (więcej…)