Kiełbasa zwyczajna wieprzowa, wędzona to jedna z najpopularniejszych kiełbas, jakie są dostępne na rynku. Była to jedna z najpopularniejszych kiełbas w PRL, często wykonywano ją z tego, co było dostępne to powodowało, że nie zawsze była wyrobem dobrej, jakości. Obecnie kiełbasa zwyczajna jest często omijana szerokim łukiem, ponieważ niektórzy producenci oferują ją w niskich cenach a to jak wiadomo idzie w parze (nie zawsze), z jakością. Próbowaliśmy wielokrotnie kiełbas zwyczajnych oferowanych w sklepach, niestety nie był one zbyt dobre – poza małymi wyjątkami, które dotyczyły lokalnych producentów. Niemalże normą był nadmiar tłuszczu wydobywający się z tych kiełbas. A szkoda.

Smak i zastosowanie prawdziwej kiełbasy zwyczajnej

W smaku wyczuwa się lekka nutę czosnku, pieprzu i ziela angielskiego. Przeważnie jest to kiełbasa średnio tłusta. Kiełbasa zwyczajna doskonale nadaje się do gotowania, jako składnik np. bigosu i oczywiście można ją z powodzeniem grillować. Kiełbasa Zwyczajna pomimo niezbyt wyszukanej nazwy, przygotowana z wysokiej, jakości składników bez stosowanych w przemyśle dodatków jest naprawdę pyszna. Uważamy, że należy zwrócić kiełbasie zwyczajnej dobre imię i poniżej przedstawiamy przepis na prawdziwą kiełbasę zwyczajną.

Sprzęt potrzebny do wykonania kiełbasy zwyczajnej

  1. Maszynka do mielenia mięsa zaopatrzona w sitko 8 mm.
  2. Nadziewarka do kiełbas lub maszynka do mielenia mięsa z lejkiem do kiełbas.
  3. Deska, nóż, pojemniki do peklowania mięsa, miska, pojemnik do mieszania i przechowywania zmielonego mięsa, opcjonalnie moździerz lub młynek do przypraw.
  4. Opcjonalnie mikser planetarny – doskonale nadaje się do mieszania farszu.
  5. Kije do wieszania kiełbas.
  6. Wędzarnia – doskonałym rozwiązaniem jest wędzarnia elektryczna Borniak
  7. Duży garnek – do parzenia kiełbasy

Składniki na kiełbasę zwyczajną

6 kg mięsa – karkówka, łopatka

1 kg słoniny

17-22 g peklosoli/kg mięsa

Przyprawy świeżo zmielone – lepsza opcja lub z torebki

Pieprz 1,5-2 g/kg

Ziele angielskie 0,5g/kg

Czosnek 1,5-2 g/kg

Jelita wieprzowe 26/28 lub 28/30

Przepis na wieprzową kiełbasę zwyczajną wędzoną

  1. Mięso podzielić na dwie równe części. Jedna część chude mięso do pokrojenia w kostkę, druga część mięso poprzerastane, ścięgniste do zmielenia w maszynce.
  2. Następnie w maszynce z sitkiem 8 mm, zmielić 1 część mięsa z elementami ścięgnistymi
  3. Pozostałe mięso oraz słoninę pokroić w drobną kostkę.
  4. Zmielić lub roztłuc w moździerzu ziele angielskie oraz pieprz. Można zastosować przyprawy z torebki.
  5. Mieszamy mięsa, z peklosolą i przyprawami. Tu doskonale spisze się mikser planetarny.
  6. Odstawiamy masę mięsną do lodówki na minimum 24 godziny.
  7. Opłukujemy jelita z soli a następnie moczymy je w zimnej wodzie.
  8. Następnie dodajemy do mięsa utarty z odrobiną soli czosnek i dokładnie mieszamy. Mięso musi być wyrobione jak ciasto.
  9. Nadziewamy jelita starając się, aby w osłonce nie pozostawały puste miejsca z powietrzem.
  10. Końce jelit wiążemy.
  11. Kiełbasy wieszamy w chłodnym miejscu (6 stopni) i osadzamy przez 10 godzin. W przypadki braku chłodnego pomieszczenia osadzamy 3 godziny w pomieszczeniu niechłodzonym.
  12. Kiełbasę zwyczajną wędzimy w  temperaturze około 55-60 stopni przez 30 minut.
  13. Następnie w garnku podgrzewamy wodę do 80 stopni C.
  14. Wkładamy kiełbasę i parzymy w temperaturze ok. 75 stopni C do uzyskania wewnątrz kiełbasy 72 stopni C.
  15. Po parzeniu studzimy kiełbasę do temperatury 15 stopni.