BARWNIK SPOŻYWCZY KARMEL 150d DO JELIT CHLEBA
Karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV (E150d) – jest brązowym barwnikiem spożywczym używanym do barwienia wielu produktów np.: piwa typu porter, napojów typu cola, czekolady, brązowego sosu do mięs, dżemów oraz wyrobów cukierniczych.
6 Przedmioty
WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Karmel (inne nazwy: barwnik karmelowy, karmel spożywczy) jest uniwersalnym środkiem barwiącym, stosowanym w produkcji wielu wyrobów spożywczych, farmaceutycznych czy paszowych, zapewniającym uzyskanie barwy od żółtej przez bursztynową, czerwonobrązową do ciemnobrązowej. Wytwarzanie karmelu polega na kontrolowanym ogrzewaniu węglowodanów (przy udziale katalizatorów), w ramach którego zachodzą bardzo skomplikowane reakcje chemiczne, ogólnie nazywane reakcją karmelizacji. W wyniku reakcji karmelizacji wytwarzają się związki barwne, smakowe i zapachowe, decydujące o właściwościach danego rodzaju karmelu.
Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 200 mg/kg masy ciała