BARWNIK SPOŻYWCZY KARMEL 150d DO JELIT CHLEBA 200 GRAM Zobacz większe

BARWNIK SPOŻYWCZY KARMEL 150d DO JELIT CHLEBA

Karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV (E150d) – jest brązowym barwnikiem spożywczym używanym do barwienia wielu produktów  np.: piwa typu porter, napojów typu cola, czekolady, brązowego sosu do mięs, dżemów oraz wyrobów cukierniczych.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

11 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

Karmel (inne nazwy: barwnik karmelowy, karmel spożywczy) jest uniwersalnym środkiem barwiącym, stosowanym w produkcji wielu wyrobów spożywczych, farmaceutycznych czy paszowych, zapewniającym uzyskanie barwy od żółtej przez bursztynową, czerwonobrązową do ciemnobrązowej. Wytwarzanie karmelu polega na kontrolowanym ogrzewaniu węglowodanów (przy udziale katalizatorów), w ramach którego zachodzą bardzo skomplikowane reakcje chemiczne, ogólnie nazywane reakcją karmelizacji. W wyniku reakcji karmelizacji wytwarzają się związki barwne, smakowe i zapachowe, decydujące o właściwościach danego rodzaju karmelu.

Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 200 mg/kg masy ciała

Podukty powiązane