MAK NIEBIESKI
Niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych oraz w pieczeniu. Podobnie jak inne nasiona, makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się go do wielu ciast i ciastek.
17 Przedmioty
WYSYŁKA WE WTOREK
- Drukuj
- Usuń ten produkt z moich ulubionych.
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
Więcej informacji
Ziarenka maku otrzymuje się z wysuszonych kwiatów maku lekarskiego. Rośnie praktycznie na wszystkich kontynentach. Lubiany za specyficzny smak oraz aromat, jaki uzyskują produkty do których jest dodawany. Jest drobny, delikatny i ma specyficzną niebieską barwę.
Jest bogatym źródłem białka, węglowodanów, wapnia oraz błonnika.
Wartość energetyczna w 100 g wynosi ok. 478 kcal. Pomimo swojej wysokiej kaloryczności mak niebieski jest polecany osobom z problemami układu pokarmowego i kostnego. Błonnik w nim zawarty ułatwia procesy trawienne. działa uspokajająco, łagodząco i przeciwbólowo, przeciwdziała zapaleniom i obniża gorączkę.