Więcej informacji
Orzechy brazylijskie, niegdyś znane jako Orzechy kremowe i Para orzechy, są dużymi o niezwykle twardej skorupie nasionami brazylijskiego drzewa orzechowego. Brazylijskie drzewo orzechowe jest pięknym olbrzymem zawsze zielonych rodzimych lasów Amazonii w Ameryce Południowej.
Obecnie, bardzo pożywne orzechy brazylijskie jemy na surowo, prażone, solone, jako dodatek w lodach i w ciastkach. Pozostają one ważnym składnikiem mieszanki orzechów w łupinach. Wysoka zawartość selenu, sprawia, że są jednymi z najzdrowszych orzechów.
Pamiętaj orzech, orzech brazylijski jest bogaty w białko, wapń, żelazo, cynk, i jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł diety obfitej w selen.
Porady zdrowotne
1. Orzechy brazylijskie mają około 2,500 razy więcej selenu niż jakikolwiek inny orzech. Selen jest potężnym antyutleniaczem, który, jak zostało dowiedzione, zabezpiecza przed chorobą serca i chorobami nowotworowymi np. rakiem prostaty.
2. Wysoka zawartość selenu w orzechach brazylijskich spowalnia również proces starzenia i pobudza układ immunologiczny. W badaniach nad pacjentami z wczesnym Alzheimerem antyutleniacze - wliczając w to selen – poprawia nastrój i zdolności umysłowe. Podobnie jak wszystkie orzechy, orzechy brazylijskie są znakomitym źródłem białka i włókna.
3. Orzechy brazylijskie są bogate w minerały, wliczając w to cynk i magnez, i zawierają przydatne ilości fosforanów, miedzianów i żelaza.
Informacja o alergenach – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.