
Więcej informacji
Z pięknych białych kwiatów wyrastają owoce będącą istną bombą witaminową, pełną także wapnia i białka - a do tego niezwykle smaczne.
Popularne powiedzenie przekazuje nam, że jeśli coś jest przyjemne, to jest albo nielegalne, albo niemoralne, albo tuczące. Tego poglądu na szczęście nie można zastosować do migdałów: nie dość, że są jednymi z najsmaczniejszych bakalii, to jeszcze zawierają wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Są one bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają także dużo wapnia - stanowi on 1/5 ich masy.
Znajdziemy w nich także witaminę E - substancję młodości, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego; witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku; istotne dla organizmu mikroelementy: m.in. cynk (wzmaga działanie układu odpornościowego) oraz magnez (pomaga radzić sobie ze stresem).
Migdały działają leczniczo w przypadku:
chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
przy chorobach dróg żółciowych;
jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
przy chrypkach i suchym kaszlu.
Ponadto mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego.
Informacje o alergenach:
W zakładzie konfekcjonowane są również inne przyprawy zawierające seler, sezam, gluten , dwutlenku siarki, gorczycę, migdały, różne orzechy. Mimo dołożenia wszelkich starań nie możemy na 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.