QUINOA, KOMOSA RYŻOWA BIAŁA JAKOŚĆ BIAŁKO 1 KG Zobacz większe

KOMOSA RYŻOWA QUINOA BIAŁA

 Quinoa, nie zawiera glutenu przez co jest doskonałym dodatek do każdej diety. W szczególności ceniona w kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Waga
cena:

14 Przedmioty

WYSYŁKA WE WTOREK

Więcej informacji

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu,żelaza oraz witaminy E.

Quinoa, nie zawiera glutenu przez co jest doskonałym dodatek do każdej diety. W szczególności ceniona w kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Quinoa posiada niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, bardzo ważna w syntezie białka histydynę oraz argininę, ważną w szczególności dla dzieci, stymulującą hormon wzrostu, u dorosłych natomiast wspomaga system odpornościowy. Posiada również sporo metioniny, działającej ochronnie na wątrobę, a jednocześnie pomagającej w usuwaniu tkanki tłuszczowej. Powyższe aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, co jest istotne u dzieci oraz osób z osteoporozą. Quinoa jest cennym źródłem błonnik oraz witaminy (E, C i B) oraz posiada sole mineralne - zawiera dwa razy więcej żelaza niż zboża oraz magnezu, potasu, miedzi i cynku niż inne ziarna. Znana jest również jako źródło przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).

Quinoa jest niezrównanym posiłkiem dla karmiących matek, ponieważ wspomaga wytwarzanie pokarmu. Ponieważ jest  lekkostrawnym, bezglutenowym pokarmem, jest wyjątkowym składnikiem diety niemowląt oraz dzieci. Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.

Informacja o alergenach  w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, laktoza, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten.  Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Kraj pochodzenia Indie lub Hiszpania w zależności od dostawy