JELITA NATURALNE WIEPRZOWE EXTRA KAL.28-30 10 MB Zobacz większe

JELITA NATURALNE WIEPRZOWE 28/30 KRÓTKIE ODCINKI

JELITA WIEPRZOWE NATURALNE EUROPEJSKIE  28/30 - jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.

Więcej szczegółów

wybierz:
nazwa:
Ilość
cena:

17 Przedmioty

WYSYŁKA W CIĄGU 1-2 DNI ROBOCZYCH

Więcej informacji

Jelita naturalne wieprzowe 28-30  kalibrowane. Są to

jelita do zastosowań domowych w odcinkach od 0,9 do 1,3 m. 

Jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas.

 

Właściwości jelit wieprzowych

 

Dzięki ich doskonałym właściwościom fizycznym mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas.

 

Zastosowanie jelit wieprzowych

 

W Polsce jelita wieprzowe znajdują zastosowanie przy wyrobie takich kiełbas jak min. kiełbasa biała, śląska, surowa polska, rzeszowska, wiejska, kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana i wielu innych wyrobów masarskich.

 

Przygotowanie jelit wieprzowych do produkcji kiełbasy:

 

 

  • Jelita należy dokładnie opłukać z soli.

  • W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.

  • Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.

  • Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.

 

Przechowywanie jelit wieprzowych

 

Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 4-14 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. Termin przydatności jelit wieprzowych W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.