JELITA NATURALNE WIEPRZOWE EXTRA  KAL.26-28  91M Powiększ do pełnego rozmiaru

JELITA NATURALNE WIEPRZOWE EXTRA KAL.26-28 91M

 

 JELITA WIEPRZOWE NATURALNE EXTRA KAL.26/28  91METRÓW

Więcej szczegółów

200

Stan: DOSTĘPNY

126 dostępnych

37,00zł

Poleć ten produkt znajomym:

 

Jelita naturalne wieprzowe kalibrowane extra, długość pęczka 91m mb, kaliber 26-28. Są to jelita do zastosowań domowych i przemysłowych w odcinkach od 2 do 15 m.


Jelita wieprzowe są najbardziej popularnymi jelitami naturalnymi, wykorzystywanymi jako osłonki przy produkcji szerokiej gamy kiełbas. 

Właściwości jelit wieprzowych

Dzięki ich doskonałym właściwościom fizycznym mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas.

Zastosowanie jelit wieprzowych

W Polsce jelita wieprzowe znajdują zastosowanie przy wyrobie takich kiełbas jak min. kiełbasa biała, śląska, surowa polska, rzeszowska, wiejska, kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana i wielu innych wyrobów masarskich.

Przygotowanie jelit wieprzowych do produkcji kiełbasy:

 

  • Jelita należy dokładnie opłukać z soli.

  • W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.

  • Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita wieprzowe przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.

  • Do wnętrza jelit można wlać wodę, która nada odpowiedniej śliskości ściankom.

 

Przechowywanie jelit wieprzowych

Jelita należy koniecznie przechowywać w lodówce lub chłodni w temperaturze 4-8 stopni. Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność. Termin przydatności jelit wieprzowych W soli od 12 do 24 miesięcy, warunkiem jest szczelne i suche opakowanie. Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.

 

 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Napisz swoją recenzję