Krew suszona, hemoglobina spożywcza, a inaczej krew suszona jest wykorzystywana szczególnie w przemyśle spożywczym, gastronomicznym oraz wędliniarskim.
Krew suszona wieprzowa stosowana jako zamiennik krwi świeżej do wyrobu salcesonu czarnego, kaszanki i krupnioków śląskich.
Jak stosować krew suszoną, hemoglobinę?
Znajduje także zastosowanie w wędkarstwie do przygotowania zanęty na ryby. W celu łatwiejszego rozpuszczenia tej hemoglobiny zaleca się wcześniej wysypać na miskę lub pojemnika i dosypać niewielką ilość soli, lub peklosoli i wymieszać razem na sucho bo wtedy się mniej porobi grudek. Wsypując powoli już taką mieszankę do letniej przegotowanej wody lub rosołu (około 20-25 stopni) należy dobrze mieszać żeby się dobrze rozpuściła.
Jeżeli by się porobiły jakieś grudki to można zgnieść lub najlepiej i najszybciej można to rozmiksować blenderem (osobiście sprawdzone, najlepsze rozwiązanie).
Jeżeli mamy już rozpuszczoną krew to w zależności do czego będzie użyta należy ją dodać.
Jeżeli dodajemy do kaszanki to podczas parzenia kaszy należy na sam koniec wlać i dokładnie mieszać cały czas aż do wyłączenia palnika. Ilość jaką wlewamy zależy od nas jak ciemną chcemy mieć.
Jeżeli do salcesonów to też wlewamy w momencie kiedy przyprawiamy i mieszamy całość.